iMPROVE Digitalálna agentúra

Kedy je správny čas pre migráciu na Drupal 9

Marián Murín • sep 28, 2021

Write about something you know. If you don’t know much about a specific topic that will interest your readers, invite an expert to write about it.

Prevádzkujete web na Drupal 7 a uvažujete, či robiť upgrade na Drupal 8 alebo sa vydať cestou migrácie na Drupal 9?

V nasledujúcom článku Vám predstavíme rôzne možné scenáre a ako sa pripraviť na migráciu.


Drupal 9 prichádza. Ste pripravení?


Drupal 9 je čoskoro vonku. Pre majiteľov webov postavených na tejto platforme to znamená, že je potrebné plánovať prechod z Drupal 7 alebo z Drupal 8, keďže podpora už nebude k dispozícii pre obidve verzie od novembra 2021. Dôležité to je čiastočne kvôli bezpečnostným problémom, ktoré sa môžu vyskytnúť v prípade, že Váš CMS nie je aktuálny, ale aj preto, že v dnešnej dobe môže plne funkčná webová stránka posunúť vaše podnikanie na vyššiu úroveň.


Keďže sa stretávame s rôznymi otázkami v súvislosti so spustením Drupal 9, uvádzame preto niektoré z najčastejšie kladených otázok a odpovedí.


Kedy vychádza Drupal 9?



Očakávané spustenie novej verzie Drupalu je 3. júna 2020. Dátum spustenia D9 bude rovnaký ako dátum spustenia Drupalu 8 s dlhodobou podporou (LTS). Ak ste teda aktuálnym používateľom D8 a plánujete upgrade, je dôležité, aby ste sa pripravili pre Drupal 9 už teraz.


Mal by som len počkať a prejsť rovno z Drupal 7 na Drupal 9?


Načasovanie je určite dôležité. V časoch keď Covid-19 mení spôsob, akým pracujeme, možno práve teraz je ten správny čas naplánovať prechod. Ak môžete začať ihneď, potom najlepším riešením je prejsť na najnovšiu verziu Drupalu 8 kvôli bezpečnosti a zároveň je to nevyhnutné, ak budete chcieť upgradovať na Drupal 9.

Akonáhle budete na najnovšej verzii Drupal 8 (v súčasnosti 8.8.6), budete pripravený upgradovať na Drupal 9.

Výnimku predstavuje


  1. odstránenie zastaraného kódu a
  2. aktualizácia modulov tretích strán.


Ak potrebujete viac času pre naplánovanie a budete pripravení začať po júni, rozumnou voľbou by bol prechod priamo na Drupal 9 a úplne obísť Drupal 8.

Ak máte zmätok v termínoch všetkých týchto vydaní, tento diagram Vám môže pomôcť.

Drupal 9 termíny

Ako sa pripravím na upgrade?


Ak stále prevádzkujete webovú stránku postavenú na platforme Drupal 7 (alebo dokonca Drupal 6), tak najlepší čas na začatie plánovania upgradu bol včera. Druhý najlepší čas je začať dnes.


  • Stretnite sa spolu interne so všetkými zúčastnenými stranami vrátane vrcholového manažmentu, financií, IT, prípadne dodávateľmi interných systémov, aby ste vopred zadefinovali svoje požiadavky.
  • Spolupracujte s internetovou agentúrou, keďže táto inovácia nie je jednoduchá.
  • Určite, ktorý obsah a moduly sa musia presunúť do Drupal 8. Nie všetky moduly budú hneď fungovať na Drupal 8, takže teraz je čas na zadefinovanie, ktoré sú potrebné a ktoré je možné vyradiť alebo nahradiť inými. Tiež je potrebné urobiť dôkladnú kontrolu všetkého obsahu stránok.
  • A v neposlednom rade zvážte prepracovanie UX.


Ako dlho to trvá?


Čas potrebný na aktualizáciu je individuálny a závisí od


  • aktuálnej verzie jadra systému,
  • na akom webhostingu beží web,
  • aké moduly sú použité, atď.


Keďže aktualizácia je komplexná, ale veľmi prospešná, oplatí sa venovať čas, úsilie a peniaze, aby ste zaistili, že vaše webové stránky sú v najlepšom možnom stave, aby vyhovovali vašim potrebám teraz a perspektívne aj v budúcnosti.


Je však potrebné uviesť, že každý web je iný, takže presný počet hodín potrebných na inováciu bude závisieť od vašich individuálnych potrieb.


Ako môžem upgradovať na Drupal 9 ak si to chcem urobiť sám?


Drupal 9 je postavený tak, aby bol čo najviac kompatibilný s Drupalom 8. V tejto oficiálnej príručke nájdete návod ako postupovať.


  1. Zabezpečte, aby váš webhosting zodpovedal požiadavkám platformy Drupal 9

  2. Aktualizujte na Drupal 8.8x alebo 8.9.x (ak ešte nie je v tejto verzii)

  3. Aktualizujte všetky moduly a uistite sa, že sú kompatibilné s Drupal 9

  4. Prispôsobte vlastný kód, aby bol kompatibilný s Drupal 9

  5. Aktualizujte základné jadro systému na Drupal 9

  6. Spustite update.php


Môžete tiež použiť modul Upgrade Status, ktorý Vám napovie, čo je potrebné meniť.


Dôležitá je aj informácia, že požiadavky na systém sa v porovnaní s jeho predchodcom líšia.


Drupal 9.0 Drupal 8.8
Apache 2.4.7 alebo vyššia 2.x
Nginx 0.7 alebo vyššia 0.7 alebo vyššia
PHP 7.3 alebo 7.4 7.0.8 až 7.4
MySQL 5.7.8 alebo vyššia 5.5.3 alebo vyššia
MariaDB 10.2.7 alebo vyššia 5.5.20 alebo vyššia
Percona 5.7.8 alebo vyššia 5.5.8 alebo vyššia
PostgreSQL 10.0 alebo vyššia 9.1.2 alebo vyššia
SQLite 3.26 alebo vyššia 3.6.8 alebo vyššia

Čo bude ďalej?


Drupal bude naďalej vyvíjaný aj v nasledujúcich rokoch, takže sa nemusíte obávať.


Drupal 10 je plánovaný na polovicu roka 2022 a Drupal 9 by mal byť podporovaný až do polovice roka 2022. Z tohto pohľadu si viete urobiť obraz o perspektíve Drupalu pre váš biznis.


Môžete mi pomôcť s migráciou?


Určite vieme. Máme viac ako desaťročné skúsenosti s tvorbou webov na Drupale, priebežne sledujeme trendy a môžete sa spoľahnúť, že vašu migráciu dotiahneme do úspešného konca. Ak uvažujete o prechode na Drupal 9, napíšte nám a pripravíme Vám bezplatný audit a návrh ako postupovať pri migrácii na Drupal 9.

Google Consent Mode V2
By Michaela Nikodemová 14 Mar, 2024
Consent Mode V2 od Google poskytuje inovatívne riešenie, ktoré nám umožňuje prispôsobiť ako sa zbierajú a používajú údaje o užívateľoch na základe ich súhlasu a odosielať dáta súhlasov. Vysvetlíme Vám, prečo by ste mali zvážiť implementáciu Google Consent Mode V2, aké zmeny prináša, ako ovplyvní kvalitu dát v Google Analytics a ADS a ako ho jednoducho implementovať.
Prečo migrovať Drupal 9 na Drupal 10
By Michaela Nikodemová 07 Nov, 2023
Podpora projektov na Drupal 9 skončila 1. novembra 2023.Je najvyšší čas uvažovať nad migráciou projektu na nový Drupal 10. Prečítajte si viac o jeho výhodách.
Ako migrovať z Drupal 7 na Drupal 10
By Marián Murín 27 Mar, 2023
Ešte stále rozšírená verzia Drupal 7 dosiahne koniec životnosti 1. novembra 2023. Potom sa všetky weby bežiace na Drupal 7 stanú potenciálne zraniteľnými, pretože nebudú dostávať žiadne bezpečnostné aktualizácie.
SEO optimalizácia - ako dosiahnuť viac preklikov z Google
By Marián Murín 27 Feb, 2023
Vysoká miera prekliku vedie k vysokému umiestneniu na Google. Vytvorte si dokonalú online marketingovú stratégiu pomocou týchto 15 stratégií na zlepšenie CTR.
Trendy v digitálnom marketingu - čo nás čaká v roku 2023
By Michaela Nikodemová 02 Feb, 2023
Pozrite sa na niekoľko kľúčových noviniek a trendov, na ktoré sa v tomto roku potrebujeme spolu zamerať, aby vaše podnikanie prosperovalo.
Drupal 10 prichádza
By Marián Murín 08 Dec, 2022
Odpočítavame čas do vydania Drupal 10 – do konca zostáva niečo vyše týždňa. Ale z čoho sú všetci tak nadšení? A na čo sa môžete pripraviť pred jeho vydaním?
Ako nájsť kvalitného Drupal vývojára
By Marián Murín 28 Sep, 2021
V tomto blogu popíšeme spôsob, ako získať kavalitného Drupal vývojára do svojho tímu.
Page Experiences - Užívateľské skúsenosti so stránkou
By Marián Murín 28 Sep, 2021
Google ohlásil na jún 2021 veľkú aktualizáciu hodnotiaceho algoritmu posudzovania stránok. Tento algoritmus sa pravidelne optimalizuje a aktualizuje. Teraz nás však čaká zmena, ktorá bude o niečo výraznejšia. Do hry vstupuje faktor “Page Experiences - Používateľská skúsenosť so stránkou”.
Viac článkov
Share by: