iMPROVE Digitalálna agentúra

Ako nájsť kvalitného Drupal vývojára

Marián Murín • sep 28, 2021

V tomto blogu popíšeme spôsob, ako získať kavalitného Drupal vývojára do svojho tímu.

1. Zadefinujte, čo presne od Drupal vývojára očakávate.


Zabezpečte, že pracovná pozícia a popis práce sú jasne zadefinované, aby ste sa v procese hľadania vhodného kandidáta vyhli zbytočným nedorozumeniam. Zadefinujte svoje požiadavky na pracovnú pozíciu, prípadne na konkrétny projekt čo najpodrobnejšie. Nie je tu priestor na dohady. V opačnom prípade sa Vám to môže vrátiť a stratíte tak drahocenný čas pri výbere vhodného kandidáta.

Buďte maximálne otvorení a transparentní.

Ak potrebujete niekoho, kto má skúsenosti s Drupal Commerce riešeniami a migráciami obsahu medzi rôznymi verziami Drupal verziíí (Drupal 7, Drupal 8, Drupal 9), tak to zadefinujte.

Potrebujete niekoho, kto dokáže robiť custom moduly? Uveďte to vo vašej ponuke.

Je rozdiel, či má potenciálny vývojár skúsenosti s témovaním webov, developmentom alebo vývojom custom modulov. V skutočnosti je len málo vývojárov, ktorí dokážu robiť všetko z toho na 100%.


2. Vyberte vhodné miesta, kde zverejneníte svoju ponuku práce.


Na trhu sú rôzne pracovné agentúry a portály, ktoré tvrdia, že majú najlepšie zdroje Drupal vývojárov, ktorý čakajú na ponuku.

Je ľahké sa nechať ohromiť ich tvrdeniami, ale prax je väčšinou iná, najmä ak nemáte technický background v tejto oblasti. Kde by ste teda mali zverejniť ponuku vášho pracovného miesta pre Drupal vývojára?


V nasledovnom zozname uvádzam, čo sme pri hľadaní Drupal vývojára (podľa dôležitosti) považovali za najlepšie využitie času:


  1. Váš web: Podstránky s pracovnými ponukami získavajú veľkú návštevnosť. Keď ľudia navštívia web, pozrú sa na časť „O nás“ a potom na stránku „Kariéra“. Preto je mimoriadne dôležité mať ich čo najaktuálnejšie. Navyše ak sú pracovné ponuky dobre zoptimalizované pre Google (SEO), tak potenciálni záujemocvia môžu prísť na Vašu ponuku aj z Googlu.
  2. Ústnym podaním: Ústna referencia je jedným z našich dôležitých nástrojov na hľadanie Drupal talentov. Ak sa opýtate známych vývojárov z iných firiem, aj keď nerobia s Drupalom, môžu Vám dať dobrý tip na vhodného človeka. Aj každý kolega vo firme má nejakú skupinu známych, ktorí maju známych, atď.
  3. Sociálne siete: Niekedy je vhodné venovať svoj čas diskusii na sociálnych sieťach, hlavne v skupinách zameraných na danú problematiku. Napríklad na Facebook existuje skupina facebook.com/groups/vyvojari, ktorá ma v čase písania tohto článku 5,9 tisíc členov - vývojárov. Určite sa tu nájdu ľudia, ktorí rovno robia, to čo hľadáte alebo môžu zazdieľať vašu ponuku medzi ďalšich priatoľov, ktorí majú skúsenosti s Drupalom.
  4. Pracovné portály: Profesia.sk, kariera.zoznam.sk a LinkedIn. Zadaním kľúčového slova v Google, "Pracovná ponuka Drupal Developer", "Drupal práca Košice", ... sú všetky tieto portály v top 10.
  5. Freelancing stránky: Ide o weby, kde sa sústreďuje ponuka a dopyt medzi Freelancermi a firmami. Na Slovensku sú najznámejšie Titans.sk, Pretlak.sk. Ešte sme ich služby nevyužii, ale určite skúsime.
  6. Drupal.org: Pracovné miesta na Drupal.org sú jedným z veľmi kvalitných zdrojov na hľadanie talentov. Nájdete tam aj nováčikov aj Drupal odborníkov s dlhoročnou praxou. Menšou nevýhodou je, že budete musieť zaplatiť, aby ste mohli zaradiť svoju pracovnú ponuku do zoznamu, ale ak to vnímate ako investíciu a možnosť ušetriť energiu a čas pri hľadaní, tak sa to môže vyplatiť.
  7. Využitie služieb pracovnej agentúry: Toto je vhodná voľba, ak nechcete veľa času venovať hľadaniu a samotnému výberu.



3. Prezrite si aktivity vhodných kandidátov na sociálnych sieťach.


Vždy odporúčame sliediť aj na sociálnych sieťach. Náš najobľúbenejší je LinkedIn. Kvalitne vytvorený profil na LinkedIne hovorí o vývojárovi veľa. Je potrebné zamerať sa na:


Skúsenosti / interval v zamestnaní: Pozrite sa, koľko projektov majú za sebou, doba trvania projektov a rozsah projektov. Vývojári môžu byť buď nezávislí alebo môžu byť súčasťou nejakej organizácie. Časový interval každého z projektov alebo pôsobenia v organizácii, pre ktorú pracovali, odhaľuje schopnosť byť stabilný. Ak má vývojár každý týždeň nový projekt, nie je to dobrý signál.


Pozrite sa na časť so zhrnutím: Čím je zhrnutie presnejšie a stručnejšie, tým lepšie môže vývojár komunikovať. Existuje veľká šanca, že aj ich kód bude pravdepodobne dosť efektívny.


Spojenia: Počet spojení je svedectvom znaku spolupráce. Počet spojení s Drupal komunitou môže naznačovať úroveň aktívneho zapojenia sa do Drupal komunity. Vášnivý Drupalista je intenzívne prepojený s komunitou a výsledky svojej práce zdieľa aj tam.


Odporúčania: V tejto časti sú uvedené názory a odporúčania bývalých klientov, kolegov. Ide preto o zrejmy odraz schopnosti a profesionality vývojára. Názor klientov dodávajú vývojárovi na dôveryhodnosti.


Skupiny a diskusie: Skupiny, ktorých je vývojár súčasťou, ukazujú, aký vážny a aktívny je vývojár v komunite Drupalu.


4. Začnite s užším výberom vhodných kandidátov.


Rozhodli ste sa, koho hľadáte, aké presné pracovné požiadavky chcete splniť a kde nájdete svoj talent.


Čo ďalej?


Je čas vylúčiť ľudí resp. agentúry z vášho zoznamu a to nasledovne:


Pozorne čítajte "slová": Je dôležité pozorne prečítať životopis. Keďže ste už pri svojom zadaní pracovnej ponuky boli veľmi konkrétni, životopis uchádzača by mal odrážať vaše potreby. Napríklad s akými verziami Drupalu majú skúsenosti, s akými modulmi majú skúsenosti, či sú viac zameraní na front-end alebo viac na back-end, na akých pojektoch pracovali, atď.


Zvážte úroveň skúseností: Samotný počet rokov praxe by nemal rozhodovať o uchádzačovi. Uistite sa, či Drupal vývojár pracoval aj s predchádzajúcimi verziami Drupalu, ako sú Drupal 6, Drupal 7. Čím viac verzií Developer používal, tým lepšie pochopí zložitosť Drupalu a spôsoby, ako ich prekonať, teda rôzne koncepty, ktoré sú dôležité pre efektívny vývoj. Nezabudnite tiež, že nie všetci dobrí vývojári majú nevyhnutne veľa skúseností. Napokon, každý niekde začal a rozvíjal sa. Oveľa dôležitejší je potenciál daného vývojára, ktorý sa z dlhodobej perspektívy určite vráti.


Skontrolujte zapojenie v komunite: Ak vývojár tvrdí, že je odborník, ale v komunite Drupalu nemá veľkú aktivitu, môže to byť pre vás varovanie. Nezabudnite skontrolovať ich profil v Drupal komunite, ako už bolo spomenuté vyššie. No a samozrejme, niekedy sa nájdu aj výnimky. Existujú ľudia, ktorí nemusia byť vždy aktívni na fórach alebo v komunitách, ale môžu byť skvelými Drupal vývojármi.


Tu je potrebné použiť svoju intuíciu.


5. Vyhodnoťte ich technické zručnosti.


Dajte im zadanie. Toto je ďalšia metóda na celkom efektívne zistenie, ako na tom daný developer je. Predstavte scenár, ktorý je dostatočne náročný na zvládnutie, a opýtajte sa uchádzača, ako by to riešil, prípadne mu dajte viac priestoru na jeho vypracovanie po stretnutí. Pri tejto metóde dokážete posudzovať viacero vecí a to ako vývojár komunikuje, aké riešenie vymyslel, aký kód napísal, atď.

Týmto spôsobom môžete posúdiť ich úsudok, úroveň odbornosti, rýchlosť a kvalitu kódovania. Požiadajte vývojára o jeho ID na GitHube, aby ste mohli skontrolovať jeho kód a jeho profilovú stránku na Drupal.org a pozrieť si jeho príspevky.


6. Analyzujte ich štýl komunikácie.


Vývojár môže mať všetky potrebné odborné znalosti, ale ak nevie správne komunikovať, môže to byť perspektívne problém. Zaistite, aby ich komunikačný štýl zodpovedal vašej firemnej kultúre a tento váš cieľ komunikujte s vývojárom už od začiatku.


Vďaka dobrej komunikácii bude zabezpečené bezproblémové a včasné dodanie vášho projektu. Dobrý komunikátor je nepopierateľnou výhodou či už ide o internú komunikáciu v tíme alebo komunikáciu navonok so zákazníkom.


7. Zvážte, či vhodný kandidát je pre vás aj perspektívnym partnerom do budúcna


Tento bod sa týka spolupráce na úrovni agentúr. Existuje veľa Drupal agentúr, ktoré majú svoje vlastné procesy a vlastnú kultúru. Niektoré sú vhodné na spoluprácu, iné zase nie.


Dôležité je preveriť, dostupnosť zdrojov týchto agentúr, pretože to môže byť kameňom úrazu do budúcna. Dôležitá je transparentnosť v otázke dostupných zdrojov a doržiavania termínov.


Tieto kľúčové ukazovatele vám pomôžu pri vašom rozhodovaní spolupracovať s agentúrami, na ktoré sa budete môcť spoľahnúť.


  1. Špecializovaný projektový manažér potrebný pre diskusiu o stave úloh a riešení problémov
  2. Dostupnosť portálu na hlásenie kritických problémov a chýb
  3. Špeciálny vývojár pre riešenie okamžitých problémov - Drupal support developer
  4. Kompletný tím, ktorý sa postará o celý projekt od naplánovania až do jeho spustenia


Verím, že Vám tento článok napomohol k tomu, aby ste našli toho správneho Drupal vývojára pre spoluprácu.


Google Consent Mode V2
By Michaela Nikodemová 14 Mar, 2024
Consent Mode V2 od Google poskytuje inovatívne riešenie, ktoré nám umožňuje prispôsobiť ako sa zbierajú a používajú údaje o užívateľoch na základe ich súhlasu a odosielať dáta súhlasov. Vysvetlíme Vám, prečo by ste mali zvážiť implementáciu Google Consent Mode V2, aké zmeny prináša, ako ovplyvní kvalitu dát v Google Analytics a ADS a ako ho jednoducho implementovať.
Prečo migrovať Drupal 9 na Drupal 10
By Michaela Nikodemová 07 Nov, 2023
Podpora projektov na Drupal 9 skončila 1. novembra 2023.Je najvyšší čas uvažovať nad migráciou projektu na nový Drupal 10. Prečítajte si viac o jeho výhodách.
Ako migrovať z Drupal 7 na Drupal 10
By Marián Murín 27 Mar, 2023
Ešte stále rozšírená verzia Drupal 7 dosiahne koniec životnosti 1. novembra 2023. Potom sa všetky weby bežiace na Drupal 7 stanú potenciálne zraniteľnými, pretože nebudú dostávať žiadne bezpečnostné aktualizácie.
SEO optimalizácia - ako dosiahnuť viac preklikov z Google
By Marián Murín 27 Feb, 2023
Vysoká miera prekliku vedie k vysokému umiestneniu na Google. Vytvorte si dokonalú online marketingovú stratégiu pomocou týchto 15 stratégií na zlepšenie CTR.
Trendy v digitálnom marketingu - čo nás čaká v roku 2023
By Michaela Nikodemová 02 Feb, 2023
Pozrite sa na niekoľko kľúčových noviniek a trendov, na ktoré sa v tomto roku potrebujeme spolu zamerať, aby vaše podnikanie prosperovalo.
Drupal 10 prichádza
By Marián Murín 08 Dec, 2022
Odpočítavame čas do vydania Drupal 10 – do konca zostáva niečo vyše týždňa. Ale z čoho sú všetci tak nadšení? A na čo sa môžete pripraviť pred jeho vydaním?
Page Experiences - Užívateľské skúsenosti so stránkou
By Marián Murín 28 Sep, 2021
Google ohlásil na jún 2021 veľkú aktualizáciu hodnotiaceho algoritmu posudzovania stránok. Tento algoritmus sa pravidelne optimalizuje a aktualizuje. Teraz nás však čaká zmena, ktorá bude o niečo výraznejšia. Do hry vstupuje faktor “Page Experiences - Používateľská skúsenosť so stránkou”.
Kedy je správny čas pre migráciu na Drupal 9
By Marián Murín 28 Sep, 2021
Kedy je správny čas pre migráciu na Drupal 9.
Viac článkov
Share by: